18

Gevelbekleding: welke materialen zijn geschikt?

Voor het bekleden van de gevel zijn er veel verschillende opties. Je hebt de keuze uit allerlei stijlen, kleuren en materialen. Het belangrijkste is dat het uiterlijk mooi aansluit bij de woning en de omgeving. Vind je het lastig om de juiste keuze te maken? Verdiep je dan eerst in de geschikte materialen. Ieder materiaal heeft namelijk andere eigenschappen. In dit artikel staan 6 soorten gevelbekleding op een rijtje.

1. Houten gevelbekleding

Houten gevelbekleding is al eeuwen de populairste keuze. Het natuurlijke materiaal straalt veel warmte uit en geeft direct karakter aan een woning. Tegenwoordig wordt er het meeste gebruik gemaakt van houten rabatdelen. Deze zijn erg eenvoudig te monteren. Rabat is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en houtsoorten. Douglas hout heeft door de lange levensduur van 10 tot 15 jaar vaak de voorkeur. Maar ook rabatdelen van vurenhout zijn met een gemiddelde levensduur van 5 tot 10 jaar een goede keuze. Je kunt het materiaal namelijk nog verduurzamen door het professioneel te laten behandelen.

Houten gevelbekleding

2. Stalen gevelbekleding

Stalen gevelbekleding is onderhoudsvriendelijk en ontzettend sterk. Het wordt daarom vaak toegepast bij loodsen, schuren en bedrijfspanden. Stalen gevelbekleding is verkrijgbaar in erg veel soorten een profileringen. Denk aan een rabatprofiel om sfeervolle houten gevelbekleding na te bootsen.

3. Kunststof gevelbekleding

Hoewel de eerste twee materialen het populairst zijn, is ook kunststof gevelbekleding de laatste jaren erg in opkomst. Met name de gevelpanelen van PVC. Dit materiaal is namelijk erg licht van gewicht en hierdoor eenvoudig te monteren. Bovendien is het duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Er zijn kunststof panelen verkrijgbaar met een karakteristiek houtmotief voor een warme uitstraling, maar er zijn ook voldoende opties met een hele strakke look.

4. Composiet gevelbekleding

Ook composiet is een geschikt materiaal voor gevelbekleding. Houtcomposiet heeft bijvoorbeeld hetzelfde warme uiterlijk als hout. Dit komt door de combinatie van kunststof en houtvezels. De gevelpanelen worden vaak opgevuld met een kunststof schuim om het te verstevigen.

5. Leien gevelbekleding

Zowel natuurleien als kunstleien zijn niet alleen geschikt als dakbedekking, maar ook op muren te bevestigen. Dit gebeurt meestal door middel van een rasterwerk. Vooral in Duitsland en Belgiƫ zie je veel huizen met leien gevelbekleding. Gevelleien hebben een uitgesproken aanblik waar sommige mensen verliefd op worden, maar andere mensen juist geen fan van zijn.

6. Gevelbepleistering

Natuurlijk is het ook nog mogelijk om de gevel van je woning te laten bepleisteren. Dit kan met minerale sierpleister of synthetische sierpleister. Vraag altijd om persoonlijk advies bij een specialist. Zij weten welk soort gevelbekleding de beste optie is voor jouw woning.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply