36

een goed verlichte werkplek werkt gezond

verlichte werkplek via crazy mary

verlichte werkplek via crazy mary

Een goed verlichte werkplek werkt gezond en dat is wat we willen… gezond deze winter doorkomen.
Wij mensen zijn visueel ingesteld, zonder licht hebben we moeite ons te oriënteren in de ruimte en kunnen we minder goed handelen. Voldoende licht op je werkplek werkt dus prettiger en voorkomt fouten.
Licht zorgt er niet alleen voor dat we beter kunnen zien, het is ook goed voor het functioneren van ons lichaam. Onderzoek heeft uitgewezen dat licht ons bioritme stimuleert en dat is weer belangrijk voor ons slaappatroon, ons eetpatroon, de lichaamstemperatuur, de leerprestaties en onze stemmingen. Dus voldoende licht zorgt ervoor dat we ons overdag prettiger voelen en ’s nachts beter slapen. Kijk…. licht is dus echt belangrijk! Wil je hier meer over lezen, dan kun je een interessant artikel vinden op de site van de arbo.

Tegenwoordig hebben veel mensen een werkplek thuis. Hoe verlicht je deze plek nu goed? Het gaat bij goed verlichten niet alleen om de kwantiteit (de hoeveelheid lampen), maar ook om de kwaliteit van dit licht (welke lichtbronnen ingezet worden). Ik kan nu een moeilijk verhaal houden over de iso waarden etc. Wil je hier toch graag meer over weten, dan kun je hier verder lezen.
Ik denk dat als je goed je werkplek wilt verlichten je rekening moet houden met:
1. het daglicht dat binnenvalt. Zorg dat je niet tegen het licht inkijkt, maar dat het achterlangs of zijwaarts binnenvalt. Zorg er ook voor dat je dit daglicht kunt regelen, want te veel licht werkt ook weer niet prettig. In dit bericht kun je hier meer over lezen.
2. er licht op de werkplek naar beneden valt. Zo kun je het geheel goed overzien en is de basis van het licht verzekerd. Hiervoor gebruik je bijvoorbeeld spotjes en hanglampen.
3. Direct gericht licht op de plek waar je moet schrijven of lezen. Soms heb je net iets meer licht nodig. Zorg ervoor dat er een lamp is, bijvoorbeeld een bureaulamp, die direct kan bijlichten.
4. de omgeving waarin je werkt… Het is prettig als de ruimte evenwichtig is verlicht en dat je ervoor kunt kiezen om meer lichten te gebruiken. Zo kan indirect licht op de muur of het plafond ervoor zorgen dat je je veiliger voelt in een ruimte.

Bij zalando kun je eenvoudig en snel verlichting vinden om je werkplek prettiger te verlichten. Denk bijvoorbeeld eens aan:

een hanglamp voor een zee van licht via zalando

een hanglamp arcantus van Nordlux voor een zee van licht van boven

een bureaulamp voor gericht direct licht via zalando

bureaulamp arki van Nordlux voor gericht direct licht

indirect licht om de gehele ruimte op te lichten via zalando

indirect licht om de gehele ruimte op te lichten zoals de tafellamp sompex

En omdat ik het niet kan laten om van mooie dingen te genieten, staat hieronder een foto van een prachtige werkplek met allemaal spullen van Bloomingville. Heb je die mooie bureaulamp gezien? Allemaal goud wat blinkt!

een practige werkplek met een gouden bureaulamp van bloomingville

een prachtige werkplek met een gouden bureaulamp van bloomingville

Zoek je nog meer inspiratie voor je werkplek? Kijk dan eens op mijn pinterest bord.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply