59

DIY: Zelf een macramé plantenhanger maken

Groen is populair! Iedereen haalt steeds meer planten in huis en het is nooit genoeg. En zodra er geen ruimte meer is op de vloer of op de kastjes, hang je ze toch aan het plafond! Je kunt een mooie plantenhanger kopen in de winkel, maar het is natuurlijk veel leuker om het zelf te maken. Je hoeft alleen maar een paar stevige garen vast te knopen en een leuke bloempot uit te zoeken.

De macramé techniek

Macramé is een handwerktechniek waarbij je meerdere draden aan elkaar vastknoopt. Deze manier van knopen is perfect voor het maken van een plantenhanger! In de jaren 70 was het al een grote trend, maar ook nu zie je het overal terug. In wandkleden, hangstoelen en allerlei woonaccessoires. Het fijne aan deze techniek is dat je zelf kan bepalen hoe moeilijk je het maakt. Er zijn namelijk verschillende soorten knopen en patronen. Een bekende knoop is bijvoorbeeld de ‘Josephine knot’ die je hieronder ziet.

Wat heb je nodig?

Voor deze DIY heb je niet veel nodig. Het belangrijkste is dat je genoeg touw of garen hebt. Hoe stugger het draad, hoe beter de knopen blijven zitten. Het ziet er daarnaast ook heel stoer uit. Naast een bol met garen heb je ook een pot of een glas nodig. Hier moet het plantje straks in blijven hangen. Een pot van ongeveer 15 cm doorsnee is een mooi formaat, maar eigenlijk is elk potje prima. Tot slot heb je nog stevig tape nodig en eventueel kralen als versiering.

Hieronder het ‘boodschappenlijstje’ wat je kunt gebruiken om zelf een macramé plantenhanger te maken:

De verschillende mogelijkheden

Op de afbeelding hieronder kun je goed zien wat alle mogelijkheden zijn. Je kunt de touwen op verschillende manieren knopen, waardoor er andere patronen ontstaan. Het is ook leuk om niet een pot, maar een plank op te hangen met dezelfde techniek. Hier kun je de plant later opzetten of in laten hangen. Met macramé kun je alle kanten op!

Aan de slag!

Voor plantenhangers met één pot heb je 6 draden nodig van ongeveer 3 meter lang. Deze maak je stevig vast aan de tafel met een stukje tape. Dit maakt het knopen veel makkelijker! Knoop alle draden vast zodat er een lus ontstaat. Hiermee kun je de macramé plantenhanger later ophangen.

Omdat de draden nu dubbelgeslagen zijn, heb je 12 stukken touw om mee te werken. Verdeel deze in 3 groepjes van 4 draden. Knoop een groepje touwen aan elkaar vast. (Bedenk van tevoren welke knopen je gaat gebruiken) Doe dit ook bij de andere groepjes touwen. Vervolgens pak je twee draden van groep 1 en twee draden van groep 2. Knoop ook deze weer aan elkaar vast. Je ziet nu langzaam een soort net ontstaan waar de bloembak in kan hangen. Ga verder totdat het geheel lang genoeg is voor jouw plant en knoop alles weer bij elkaar aan de onderkant. Je kunt tussendoor eventueel nog kralen gebruiken als extra versiering.

Hieronder staat nog een handig filmpje om het wat duidelijker te maken:

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply