19

DIY: Pompoen knutselen van papier maché

Pompoenen zijn niet alleen leuke decoratie voor Halloween, maar eigenlijk voor de hele herfstperiode! In dit Do It Yourself artikel gaan we een Pompoen maken van papier maché. Dit is ontzettend leuk om samen met (kleine) kinderen te doen. Zij vinden het vaak geweldig om met plakkerige lijm te spelen. Wil je liever met een echte pompoen of kalebas aan de slag? Bekijk dan ons andere Do It Yourself artikel: Kalebas of pompoen bloemstuk maken.

Pompoen papier maché maken: wat heb je nodig?

Je kunt deze herfst of Halloween pompoen maken met de onderstaande benodigdheden:

  • Ballon
  • Touw
  • Schaar
  • Papier maché lijm of andere vloeibare lijm
  • Kwasten
  • Verf
  • Servetten of krantenpapier
  • Kommetje voor de lijm

Stap 1: Maak de pompoen vorm

Je maakt eenvoudig de vorm van een pompoen na door een ballon op te blazen en hier een lang stuk touw omheen te wikkelen. Op de bovenstaande foto zie je hoe de vorm er ongeveer uit moet zien.

Stap 2: Bedek de ballon met papier maché

Doe voldoende vloeibare lijm in een kommetje en pak er een (oude) kwast bij. Je kunt natuurlijk ook lekker met de handen kliederen. Smeer een laagje lijm op de ballon, leg er een stuk krantenpapier of een laagje van een servet op en smeer er daarna nog meer lijm bovenop. Het papier mag helemaal doorweekt zijn van de lijm. Vergeet niet om ook een steeltje aan de bovenkant te maken. Als de ballon helemaal bedekt is met meerdere lagen, is het belangrijk om het goed te laten drogen. Vaak heeft het wel 24 uur nodig. Je kunt het proces eventueel versnellen met een föhn.

Stap 3: Verf de papier maché pompoen

Als de lijm helemaal is opgedroogd, kun je de ballon nog even lek prikken met een naaldje. Meestal loopt de ballon na verloop van tijd gewoon leeg, maar het zou natuurlijk flink schrikken zijn als het uit het niets ontploft. Daarna kun je beginnen met verven.

Stap 4: Breng de details aan

Je maakt de pompoen realistischer door bruine accenten toe te voegen. Eerst verf je de pompoen helemaal oranje, daarna maak je bruine strepen en creëren je een soort kleuroverloop. Ook het steeltje mag een bruine kleur krijgen. Laat het goed drogen en geniet van jouw zelfgemaakte herfstdecoratie!

Op zoek naar meer leuke ideeën voor de herfst? Lees dan ons artikel ‘Haal de herfst in huis: tips en inspiratie’.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply