28

DIY: Planten stekken voor beginners

Ben je een beginnende plantenliefhebber en wil je jouw favoriete planten vermeerderen door stekken? Dan is het slim om hier van tevoren het een en ander over te lezen. In dit artikel geven we een aantal algemene tips over het stekken van planten. We vertellen je welke mogelijkheden er zijn en welke planten er geschikt voor zijn. Als je het eenmaal onder de knie hebt, is stekjes maken helemaal niet lastig!

Hoe planten stekken?

Er zijn verschillende manieren om planten te stekken. Zo kun je bijvoorbeeld planten stekken in water. Je zet simpelweg een stekje in een vaas, flesje of klein glas. Zodra je ziet dat de plant lange wortels heeft gekregen, kun je de stek overplanten naar een pot met grond. Hier kan hij uitgroeien tot een volwaardige plant. Let op: niet iedere plant is geschikt om te stekken op water. Check dit dus altijd even.

Daarnaast kun je stekken met jonge scheuten. Dit is een methode waarbij je een stengel met een scheut afknipt van de plant. Er mag nog geen bloem zijn uitgekomen. Haal alle bladeren aan de onderkant van de stengel af en zet het in een pot met verse grond. Geef het plantje regelmatig water zodat de wortels gaan groeien.

Een andere optie is om te stekken met wortels. Haal de hele plant uit de pot en zorg ervoor dat de wortels zichtbaar zijn. Haal een stuk van de dikke wortels af en snijd deze vervolgens in kleinere stukken van ongeveer 5 cm. Deze wortels zet je met de bovenkant naar boven in een potje aarde. Je zal snel zien dat de wortels gaan uitlopen.

Bij sommige planten is het ook mogelijk om te stekken van een blad. Het enige wat je hoeft te doen, is een blad af te knippen en het in een potje met grond te stoppen. Dit werkt bijvoorbeeld goed bij vetplanten.

Wanneer planten stekken?

Over het algemeen is de lente de beste tijd om een plant stekken. De stekjes kunnen in deze periode namelijk genoeg licht en warmte krijgen. Als je stekt in de zomer, moet je oppassen met de felle zon.

Welke planten makkelijk stekken?

En dan tot slot: welke planten kun je stekken? Er zijn oneindig veel soorten waar je kleine stekjes van kunt maken. De Pilea (Pannenkoekplant) en Graslelie zijn bijvoorbeeld perfect voor beginners. We raden aan om altijd van tevoren op Google of Youtube te kijken hoe je jouw buitenplant of kamerplant het beste kunt stekken. Het is ook leuk om een workshop planten stekken te volgen!

Een aantal planten die je prima zelf kunt stekken zijn:
Anthurium, Bananenplant, Begonia, Cactus, Calathea, Camelia, Ficus, Forsythia,Hibiscus, Kalanchoe, Lipstickplant, Monstera, Sanseveria, Scindapsus, Vetplant, Yucca, Zamioculcas.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply