23

Deze dingen vallen onder je opstalverzekering

Heb je recent een huis gekocht? Sluit dan direct een opstalverzekering af. Iedereen die een huis koopt in Nederland is namelijk wettelijk verplicht om deze verzekering af te sluiten. Maar wat is een opstalverzekering eigenlijk? Met deze verzekering ben je verzekerd voor een onverwachte gebeurtenis, zoals een brand, inbraak of storm. Dit kan flinke schade aan jouw woning veroorzaken, waardoor de kosten hoog op kunnen lopen. Dankzij een opstalverzekering draai je zelf niet op voor deze kosten. Helaas is het niet zo dat alle kosten ook gedekt worden door de verzekeraar. Bepaalde zaken kunnen namelijk ook onder de inboedelverzekering vallen. Om jou hier wat meer inzicht in te geven, vertellen we je in deze tekst welke zaken er onder een opstalverzekering vallen.

Woning, garage en schuur

Met een opstalverzekering verzeker je schade aan de opstal. Veel mensen weten alleen niet precies wat een opstal is. Kort gezegd is dit niets anders dan een bouwwerk, zoals jouw woning. Deze woonverzekering richt zich overigens niet alleen maar tot het huis zelf. Ook bijgebouwen vallen namelijk binnen de dekking van een opstalverzekering. Hierbij kun je denken aan een garage of schuur. Als zo’n (bij)gebouw verloren gaat door bijvoorbeeld een brand, kun je eveneens aankloppen bij jouw verzekeraar. Naast de woning, garage en schuur valt schade aan jouw tuin of carport bijvoorbeeld ook binnen de dekking van een opstalverzekering.

Inbouwkoelkast

Vanwege de naam denk je waarschijnlijk dat een opstalverzekering alleen betrekking heeft op de opstal zelf. Toch is dit niet helemaal het geval. Ook zaken die aan jouw woning vastzitten vallen namelijk binnen de dekking van deze verzekering. Neem bijvoorbeeld een inbouwkoelkast. Veel mensen denken dat dit bij de inboedel hoort, maar dat is niet het geval. De koelkast is immers ingebouwd, waardoor hij tot de opstal gerekend wordt. Heb je en losse koelkast? Dan doe je bij schade een beroep op jouw inboedelverzekering.

Vaste vloer

Net als een inbouwkoelkast kan een vloer ook onder een opstalverzekering vallen. Kan inderdaad, want dit is niet altijd het geval. Een vloer wordt namelijk alleen tot de opstal gerekend als deze vastzit aan jouw woning. Dit is bijvoorbeeld het geval als je de vloer verlijmd hebt, zoals vaak met pvc-vloeren gebeurt. Ook vloeren die vastgeniet of vastgespijkerd zijn aan de ondergrond, vallen onder de opstalverzekering. Laminaat en parket dat los ligt, valt onder de inboedelverzekering.

Zonnepanelen

Op de daken van veel woningen in ons land zien we tegenwoordig zonnepanelen terug. Een goede ontwikkeling, want hierdoor wek je zelf stroom op. Maar hoe zit het verzekeringstechnisch eigenlijk? Veel mensen weten niet of zonnepanelen onder een inboedel- of opstalverzekering vallen. Omdat zonnepanelen altijd vastgemaakt worden aan jouw dak, vallen ze onder de opstalverzekering. Op zich niet gek, want zonnepanelen bevinden zich altijd buiten een huis. Hierdoor maken ze geen onderdeel uit van de inboedel.

Schade wordt niet altijd vergoed

Schade wordt niet altijd vergoed

Is jouw woning, garage of schuur beschadigd als gevolg van een brand? Dan denk je mogelijk dat een verzekeraar jou standaard geld uitkeert. Dit is inderdaad vaak het geval, maar helaas gaat dit niet altijd op. Nee, want er zijn namelijk bepaalde situaties waarin een verzekeraar geen geld uitkeert. Is de schade het gevolg van achterstallig onderhoud aan jouw woning? Dan heeft het geen zin om bij jouw verzekeraar aan te kloppen. Dit is eveneens het geval als de schade is ontstaan door grondwater of een aardbeving. Verzekeraars keren dan namelijk ook geen geld uit. Ook als de schade ontstaan is door opzet of grove schuld hoef je niet te rekenen op een bijdrage van de verzekeraar.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply