43

de fijnste kamerplanten voor thuis

fijnste kamerplanten

fijnste kamerplanten omdat ze mooi en gezond zijn!

Kamerplanten zijn gezellig en een aanvulling voor ons huis. Niet alleen om naar te kijken, maar ze leveren ook een bijdrage aan onze gezondheid. Planten verbeteren namelijk de binnenlucht door verontreinigde delen te filteren en de luchtvochtigheid en het zuurstofgehalte te verhogen. Onze huizen zijn zo goed geïsoleerd dat we sneller droge lucht en weinig zuurstoftoevoer hebben. Een plant erin biedt dus veel voordelen. Sommige planten zuiveren meer bepaalde gifstoffen dan anderen, er is veel onderzoek naar gedaan. Wil je er meer over weten, lees dan dit artikel.

Er wordt aangeraden om ongeveer één flinke plant in een bak van ongeveer 15 tot 20 centimeter per 30 vierkante meter te hebben. Ik red dat niet en zou hier eens wat aan moeten doen…. Daarom ben ik maar eens in de materie gedoken en gekeken welke planten in aanmerking komen om in mijn huis te komen. Zelf ben ik niet zo handig met planten, dus kies ik de planten op de volgende criteria:
– vind ik ze mooi genoeg?
– zijn ze positief voor mijn gezondheid en ons leefklimaat?
– zijn ze eenvoudig in onderhoud wat betreft bewatering en de groei?

Ik heb allerlei sites bezocht, alle voor- en nadelen op een rij gezet en ik kom tot de volgende top 5:

1. de Sanseveria

sanseveria

de sanseveria of vrouwentongen

De sanseveria is nog steeds hip, is eenvoudig te verzorgen en goed bestand tegen ongedierte. Ze gaat lang mee en je kunt haar zelfs een beetje verwaarlozen… Ze is vooral gezond voor in de slaapkamers, maar ze kan ook in de woonkamer. De sanseveria produceert namelijk (vooral ’s nachts) veel zuurstof waardoor je leefklimaat verbetert. Deze plant kan zowel op een lichte plek als in het halfschaduw. Een lekkere stevige mooi plant!

2. de Cactus

de cactus

de cactus in alle vormen, maten en afmetingen…

De cactus is er in allerlei formaten en ze kunnen bijzonder groot worden. Het mooie van deze plant is dat hij ’s nachts koolstofdioxide opneemt en zuurstof afgeeft. Hij is vooral populair om zijn mooie vormen en kleurrijke bloemen. Ze zijn eenvoudig om te verzorgen, want het is een sterke plant en kan op een lichte plek of direct in het zonlicht.

3. de Philodendron

de philodendron

de philodendron of hartjesplant

De Philodendron is een echte beginnersplant, eigenlijk een klimplant die lekker doorgroeit. Het is een populaire plant omdat ze eenvoudig te verzorgen is. De Philodendron filtert de lucht met name van formaldehyde, je moet wel opletten omdat de bladeren giftig zijn voor huisdieren. Ze kan in halfschaduw of schaduw en heeft niet heel veel water nodig.

4. de Aloë Vera

de aloë vera

de aloë vera

Dit is waarschijnlijk de makkelijkste plant om thuis te houden. Ze wil wel op een zonnig plekje, maar niet direct voor een raam op het zuiden. Deze plant zal steeds babyplantjes produceren die je weer in andere potten kunt doen en leuk kado kan geven. De Aloë Vera helpt de lucht te zuiveren van chemicaliën uit schoonmaakproducten en is een mooie indicator. Als er bruine plekjes op de plant komen, weet je dat de lucht verontreinigd is. De gel die je in het blad zit is een prima eerste hulpmiddel bij bijvoorbeeld brandwonden. Het wordt veel gebruikt in zalfjes etc.

5. de Krulvaren

de krulvaren

de krulvaren

Varens worden groot, ze zijn mooi en zijn één van de oudste plantensoorten op aarde. De plant is niet vatbaar voor ziekten, maar helaas wel bewerkelijk in onderhoud. Geef je ze niet op tijd water dan vallen de blaadjes snel af. Maar gelukkig: het groeit ook weer snel aan! Een groot voordeel is dat zij verontreinigende stoffen uit de lucht filtert en goed als luchtbevochtiger werkt. Ik vind het een mooie vrolijke plant die goed vult.

Ben je op zoek naar mooie exemplaren, dan kun je bij deze collectie binnenplanten vast een paar mooie exemplaren vinden. Welke plant is jouw lievelingsplant? Ik ben benieuwd! Vertel het maar in een berichtje hieronder!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply