39

Ben jij al overgestapt naar glasvezel?

De overstap naar glasvezel wordt overal gepromoot. Maar waarom eigenlijk? Wat is er nu zo bijzonder aan glasvezel? En kun jij eigenlijk wel overstappen naar glasvezel? Nog niet alle woningen in Nederland zijn aangesloten op glasvezel. Veel plekken, met name de Randstad en de buitengebieden, lopen hierin achter. Hier vind je alles wat je weten moet over glasvezel en het overstappen naar glasvezel. 

Waarom is glasvezel beter?

Glasvezel is de toekomst. Maar waarom is dat zo? Dan moeten we vooral kijken naar de verschillen tussen de bestaande koperkabels en het nieuwe glasvezel. Natuurlijk is het materiaal anders. De naam zegt het al: de ene kabel bestaat uit koper en de andere bestaat uit dunne strengen glasfiber. Het grootste verschil zit in de werking. Bij koperkabels worden elektrische signalen verstuurt via de kabel. Bij een glasvezelverbinding worden er lichtsignalen verstuurt. Dat laatste is vele malen sneller. Een nog veel groter pluspunt is dat het licht geen elektromagnetische straling opwekt. De glasvezelverbinding is dus veiliger, geeft geen straling af en is daardoor een stuk prettiger en veiliger dan de oude koperen leiding.

Een snellere verbinding

Koperen kabels worden de laatste jaren steeds beter benut. Maar toch blijft de snelheid op een bepaald moment geremd. Dat komt simpelweg door de technologie. Een elektrisch signaal kan niet zo snel reizen als het licht. Er ontstaat dus vertraging op de lijn. Als veel mensen in de buurt tegelijk internetten, zal je dat misschien ook wel merken aan de snelheid van je verbinding. Dat probleem heb je niet meer met glasvezel. Dat is zo ontzettend snel dat je helemaal geen last meer hebt van vertraging. Bovendien kun je ook sneller films downloaden of bestanden uploaden van en naar het internet. 

Een passend glasvezel abonnement

Er zijn enkele aanbieders die glasvezelabonnementen aanbieden. KPN is er daar een van. Het overstappen naar glasvezel is heel eenvoudig. Je moet alleen even kijken of je wel een glasvezelverbinding hebt. Heb je deze, dan kun je meteen het abonnement afsluiten. Je hebt dan vrijwel direct toegang tot de voordelen van het glasvezel. Je kunt bijvoorbeeld direct het verschil merken in de snelheid van de internetverbinding. Zo gebruik je je glasvezelaansluiting snel en efficiënt en heb je er het meeste voordeel van. Check dus bij het afsluiten van internet en tv of je een glasvezelverbinding hebt! 

Glasvezel voor het milieu

Er is nog een reden waarom glasvezel een betere keus is. Koperkabels bestaan uit zware metalen. Bij slijtage lekken moleculen van die zware metalen in de grond. Daardoor wordt uiteindelijk de omgeving besmet met zware metalen. Niet zo goed voor het milieu! Er is door de overheid een wet gemaakt die leveranciers verplicht om oude koperkabels die niet gebruikt worden, te verwijderen. Dat kan mooi worden gecombineerd met het plaatsen van de nieuwe glasvezelkabels. Zo slaan de leveranciers twee vliegen in één klap: oude kabels worden verwijderd en nieuwe kabels worden geplaatst. Ben jij fan van het milieu en ben je graag duurzaam bezig? Dan ben je ook blij met de overstap naar glasvezel!

Glasvezel internet is hartstikke handig. Het zorgt voor een snelle, goede en stabiele verbinding. Is jouw buurt of wijk nog niet aangesloten? Dan kun je hier checken wanneer dat gaat gebeuren. Over een aantal jaar is het de bedoeling dat heel Nederland is aangesloten op deze verbinding. Zo verbetert de communicatie én het is beter voor het milieu!

Dit artikel is een samenwerking

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply