7 tips om je slaapkamer te verduisteren

De meeste mensen slapen het best als het donker is. Sommigen vinden het niet erg dat het in de zomer lichter is, maar anderen krijgen slaapproblemen. Heb jij moeite met inslapen als het licht is in je slaapkamer? Dit zijn 7 tips om je slaapkamer te verduisteren, zodat je weer lekker kunt slapen.

1. Verduisterende gordijnen

Vrijwel elke woonwinkel die gordijnen heeft, heeft ook verduisterende gordijnen. Die zorgen ervoor dat het goed donker in de slaapkamer wordt. De gordijnen zijn meestal gevoerd met een stof die geen licht doorlaat. Zo heb je wel mooie gordijnen in je slaapkamer, maar komt er geen licht meer doorheen. Natuurlijk komt er nog wel licht langs de randen van de gordijnen en er onderdoor.

2. Verduisterende rolgordijnen

Rolgordijnen zijn efficiënter in het verduisteren dan gewone gordijnen. Ze sluiten nauwkeurig aan op de kozijnen, waardoor er nog nauwelijks lichtinval is. Verduisterende rolgordijnen laten helemaal geen licht binnen. Zeker niet als je rolgordijnen met een geleidingsrail kiest. Deze hebben aan de zijkant een rail waar het rolgordijn doorheen loopt. Je hebt dan geen randen meer en dus heb je ook nergens lichtinval.

Shoptip: kijk eens bij Rolgordijnwinkel.nl voor verduisterende rolgordijnen.

3. Verduisterende raamfolie

Raamfolie is een vrij drastische manier om de slaapkamer te verduisteren. Het heeft een voordeel: het raam wordt heel goed verduisterd en er komt geen fel zonlicht meer doorheen. Het heeft ook een nadeel: je plakt het op het raam. Het is dus niet heel gemakkelijk om het weer lichter te maken in je kamer. Er komt nog wel wat licht in je kamer, maar je mist wel heel wat licht en dat kan soms vervelend zijn. En als je een mooi uitzicht hebt, kun je daar niet meer van genieten.

4. Verduisterende overgordijnen

Soms heb je gewoon geen geld voor nieuwe gordijnen. Zeker als ze op maat moeten worden gemaakt is dat best prijzig. Dan kun je beter gaan voor losse overgordijnen. Je kunt losse verduisteringsstof kopen en die zelf op maat knippen. Vervolgens maak je die met speciale haakjes of met knijpers vast op je huidige gordijnen. Het zal nooit helemaal perfect sluitend worden, maar is een goede optie voor mensen met een beperkt budget.

5. Rolluiken

Wil je het licht eigenlijk buiten al tegenhouden? Dan zijn rolluiken een goede methode. Hiermee haal je verschillende doelen tegelijk. Zo weren rolluiken niet alleen het licht uit de slaapkamer, maar ook de warmte van de zon. Ze hebben dus een hele goede isolerende functie. Daarnaast zijn ze ook veiliger omdat ze bescherming geven tegen inbraak.

6. Licht van raampjes

Naast het verduisteren van ramen omdat de zon er doorheen schijnt, hebben veel mensen ook last van licht van binnen. Bijvoorbeeld omdat er een klein raampje boven de deur zit. Hier heb je verschillende oplossingen voor. Enkele opties:

  • Een stuk karton op maat
  • Verduisterende folie
  • Een houten plankje op maat

Natuurlijk kun je nog veel meer oplossingen hiervoor bedenken. Het verduisteren van zo’n klein raampje is heel eenvoudig en kan vaak met gewone huis- tuin- en keukenspullen die je gewoon in huis hebt.

7. Licht langs de deur

De laatste grote ergernis als het gaat om licht, is lichtkieren langs de deur. Hier is eigenlijk maar een goed advies voor: tochtstrips. Die werken niet alleen prima tegen tocht, maar ook tegen licht. De kier onder de deur kun je tegenhouden met een tochtborstel. Op deze manier kun je de deur rondom ‘afdichten’ zodat er geen licht meer langs schijnt vanaf de overloop of gang.

Licht in je slaapkamer is heel fijn als de wakker wilt zijn, maar heel vervelend als je wilt slapen. De menselijke hersenen werken nu eenmaal met een biologisch ritme. Hoe meer licht er is, hoe moeilijker je normaal gesproken in slaap valt. Wil jij lekker slapen en houd je van het donker? Dan zou je met deze 7 tips een eind moeten komen. Is het nog niet genoeg, of vind je het allemaal wat te duur of te moeilijk? Dan is als laatste een slaapmasker nog een optie. Het is even wennen, maar met een slaapmasker heb je echt geen last meer van licht in je slaapkamer. Als je ook in het donker moeilijk in slaap komt, lees dan deze 5 tips om lekker te slapen.

Show Comments

One Response

  1. Samantha 23 augustus 2018

Leave a Reply