42

6 tips voor het kiezen van het juiste deurslot

Nieuwe deursloten zijn soms best lastig uit te zoeken. Er zijn heel veel soorten sloten en allemaal hebben ze hun eigen voor- en nadelen. Bovendien moeten de sloten natuurlijk ook veilig zijn! En als je al deuren hebt, moeten ze ook nog netjes passen. Kortom: hoe vind je goede nieuwe deursloten? Dit zijn 6 tips voor het kiezen van het juiste deurslot.

1. Dezelfde sloten: niet altijd een goed idee

Als je je huidige sloten wilt vervangen, wil je misschien precies dezelfde terug hebben. Maar er zijn verschillende typen sloten die onveilig zijn! Het bekende ouderwetse voordeurslot (oplegslot) wordt alleen nog gebruikt in oude deuren. Vernieuw je je voordeur, dan komt er een ander slot in. Dat komt omdat dit ouderwetse slot niet zo veilig is en vrij gemakkelijk geopend kan worden van buitenaf. Dat geldt ook voor de ouderwetse sloten met grote sleutels (klaviersloten), die zelfs niet eens meer verkocht worden. Wil je deze vervangen, dan kun je beter kiezen voor cilindersloten. Soms moet je dan ook de deur vervangen.

2. Mechanische sloten of elektronische sloten

Veel mensen denken dat elektronische sloten veel beter zijn dan mechanische sloten. Je hebt dan geen sleutel meer nodig, maar je gebruikt een code of vingerafdruk. Hier zitten echter drie nadelen aan. Ten eerste zijn elektronische sloten veel duurder dan mechanische sloten. Ten tweede gaan ze vaak veel sneller kapot (en meestal op bijzonder onhandige momenten). En ten derde zijn elektronische sloten lang niet zo veilig als je denkt. Het is vaak makkelijker om zo’n slot open te maken dan om iemands sleutel te stelen.

3. Gelijksluitende sloten

Als je gaat voor cilindersloten, die toch het meest gangbaar zijn, komt de volgende vraag. Wil je graag gelijksluitende sloten? Gelijksluitende sloten zijn sloten die allemaal te openen zijn met dezelfde sleutel. Je kunt dus met één sleutel alle deuren openen en je hebt dus geen dikke sleutelbos meer nodig. Super handig! Dit zijn de beste gelijksluitende cilindersloten, die ook nog eens voorzien zijn van een goed SKG keurmerk.

4. SKG keurmerk

Eigenlijk moet je altijd kiezen voor cilindersloten met een goed SKG keurmerk. Dit keurmerk geeft aan hoe veilig de sloten zijn. Voor je huis zijn sloten met het SKG** keurmerk prima geschikt. Woon je erg luxe of heb je een bedrijf dat je af moet sluiten, dan zijn SKG*** sloten verstandiger. Inbrekers hebben veel moeite om deze sloten open te krijgen. Bovendien is je inboedel niet altijd verzekerd als je sloten niet goed genoeg zijn! Woon je in een huurwoning, dan is de verhuurder verantwoordelijk voor het aanbrengen van goede en veilige sloten.

5. Bijzetsloten

Soms is het handig om extra bijzetsloten te hebben. Veel mensen hebben bijvoorbeeld schuifjes of kleine extra sloten op hun voordeur. Je kunt kiezen uit twee manieren. Er zijn sloten die meerdere slotpunten hebben. Je kunt dit type sloten meestal niet zelf installeren. Een groot voordeel is dat je geen extra beslag op de deur krijgt en dat je deur nog veel moeilijker open te krijgen is. Je kunt ook kiezen voor losse bijzetsloten, denk aan een nachtslot of haakje. Met extra sloten krijg je al snel een veilig gevoel in huis.

6. Bijzondere sloten

Er zijn nog twee soorten sloten die de aandacht verdienen. Het ene type slot is vooral bijzonder vanwege de sleutels. Je kunt de sleutels laten koppelen aan bepaalde sloten. Daarmee geef je de gebruiker toestemming om in bepaalde ruimtes te komen, maar niet in andere. Dit wordt veel gebruikt bij bedrijven, waar iedere medewerker een sleutel krijgt waarmee hij alleen ruimte kan betreden waar hij toestemming voor heeft. Het tweede type slot is interessant omdat er een ‘paniek- of gevaarfunctie’ op zit. Normaal gesproken kun je een slot alleen openen als er aan de binnenkant geen sleutel in steekt. Maar deze sloten kunnen dat wel. Ze worden veel gebruikt in hotels, maar ook bij oudere mensen om te voorkomen dat hulpverleners buitengesloten worden.

Het kiezen van een nieuw deurslot kan best lastig lijken. Maar je zult merken dat je tegenwoordig meestal uitkomt bij een cilinderslot. Daarbij zijn dan wel weer veel verschillende mogelijkheden. Zo kun je gaan voor speciale sleutels, kun je kiezen voor speciale sloten en extra beveiligingen. Maar met deze 6 tips weet je tenminste waar je op moet letten en zo kom je uit op de perfecte sloten voor jouw huis!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply