Bij het ouder worden stel je andere eisen aan je huis dan toen je jong was. Zo huppelde je vroeger vrolijk een steile trap op, vond je koken op gas geen enkel probleem en was een gladde badkamervloer alleen maar grappig. Maar na een bepaalde leeftijd begin je toch anders over deze dingen te denken. De trap wordt een uitdaging, koken op gas is een beetje eng (wat als ik het vergeet uit te draaien?) en een gladde badkamervloer wordt levensgevaarlijk. Kortom: tijd voor wat aanpassingen in huis.
1. Begin op tijd met aanpassingen in huis
Op latere leeftijd kan het zomaar ineens nodig zijn om het huis aan te passen. Alleen ben jij dan niet meer zo goed in staat om dat zelf te regelen. Het is dus beter om op tijd te beginnen met aanpassingen in huis. Toekomstbestendig wonen heet dat: het aanpassen van je huis zodat je langer thuis kunt blijven wonen als je ouder wordt. Als je gelijkvloers kunt wonen is dat ideaal. Is daar een complete verbouwing voor nodig of kan het gewoon niet? Dan zul je andere oplossingen moeten bedenken om langer thuis te kunnen wonen.
2. Denk aan een traplift
Een traplift is belangrijk in woningen waarbij het niet mogelijk is om gelijkvloers te wonen. Door een traplift te installeren is de trap geen probleem meer. Je kunt dan ook langer thuis blijven wonen, terwijl je anders misschien gedwongen zou moeten verhuizen. Heb je een beperkt budget, dan kun je kiezen voor een tweedehands traplift. Zo vindt je trapliften bij 123trapliften.nl die nog jarenlang mee kunnen.
3. Veiliger koken
Het koken op gas is voor oudere mensen niet meer zo veilig. Je werkt met open vuur en dus is er kans op brandgevaar. Bovendien word je waarschijnlijk wat vergeetachtiger. Als je het gas aan laat staan, kan dat gevaarlijk zijn. Het is dus verstandig om al op tijd te bedenken hoe je veiliger zou kunnen koken. Inductie is de veiligste manier van koken. De plaat wordt alleen warm als er een pan op staat en er is geen open vuur.
4. Leuningen en handgrepen
Een ander probleem bij het ouder worden is het verminderen van het evenwichtsgevoel. Het is daarom handig dat er op bepaalde punten handgrepen, steunen of leuningen worden gemonteerd. Denk daarbij aan de wc, de badkamer of bij een drempel. Zo kun je je vastgrijpen om te voorkomen dat je valt. Bovendien is het ook gewoon best handig om even op te leunen als dat zo uitkomt.
5. Een veilige badkamer
In de badkamer gebeuren veel ongelukken. Dat is ook logisch, want hier ben je bezig met water op een gladde ondergrond. Je kunt de badkamer een stuk veiliger maken door gebruik te maken van antislip. Antislip badmatten zijn erg praktisch en veilig om over te lopen, douchematten en anti-slip-strips zijn handig om de douche en het bad veiliger te maken. Door ook in de badkamer steunen te monteren (zie tip 4) wordt het een veilige ruimte waar je ook gebruik van kunt maken als je ouder wordt.
Ouder worden is een proces dat geleidelijk gaat. Je bent niet van de ene op de andere dag ineens oud. Maar toch is het wel iets waar je rekening mee moet houden. Vraag je af welke aanpassingen jij in huis zou kunnen doen om het veiliger te maken. Dat is niet alleen goed omdat je zo ongelukken kunt voorkomen, maar ook omdat je langer thuis kunt blijven wonen. En dat is wel zo fijn, toch?
2 Comments
Goed dat jullie dit onderwerp ook bespreken, bedankt voor je artikel! 🙂
Prima tips