zonnepanelen aanschaffen

drijvende zonnepanelen in de duurzame tuin van de Floriade 2012 door Nico Wissing en Lodewijk Hoekstra

Wil je zonnepanelen aanschaffen, dan kun je jaarlijks tot wel 40% op je energierekening besparen. De terugverdientijd van zonnepanelen is maximaal 10 jaar. Als je subsidie krijgt voor het aanschaffen van zonnepanelen, zijn de zonnepanelen zelfs in ongeveer 8 jaar terug verdiend. Zonnepanelen zijn natuurlijk ook nog eens goed voor het milieu, dus die help je zo ook een handje…

Om tot een goede keuze te komen, zet ik even wat belangrijke punten op een rij.

hoe werken zonnepanelen

De functie van zonnepanelen is dat ze zonlicht omzetten in elektriciteit. Deze elektriciteit wordt door een omvormer in bruikbare wisselstroom omgezet en naar de meterkast geleid. Als er dan ergens in uw woning stroom wordt opgevraagd, dan wordt de zelf opgewekte stroom eerst gebruikt, deze stroom kost je dus niets. De extra stroom die je verbruikt van uw energieleverancier, kost natuurlijk wel geld… Het kan ook zijn dat je teveel energie opwekt met je zonnepanelen, deze kun je terugleveren aan het energiebedrijf, waarvoor je een kleine vergoeding ontvangt.

een dak vol zonnepanelen via zonnepanelen-weetjes.nl

een dak vol zonnepanelen via zonnepanelen-weetjes.nl

soorten zonnenpanelen

Er zijn 3 soorten zonnepanelen:

1. Monokristallijn zonnepanelen zijn het beste voor wie het maximale rendement uit de beschikbare ruimte voor zonnepanelen wil halen. Deze panelen kosten het meest, want het productieproces kost veel tijd, materiaal en energie. Deze zonnepanelen bestaan uit 1 ononderbroken kristal gemaakt van silicium. Omdat dit kristal niet mag breken, is het belangrijk dat de productie langzaam en nauwkeurig gebeurt.

2. Polykristallijn zonnepanelen hebben een redelijk hoog rendement en een gunstige prijs. Het productieproces kost minder tijd en energie, omdat het gesmolten silicium sneller gedroogd kan worden. Hierdoor is niet het hele oppervlakte van de zonnepaneel voorzien van zonnecellen, waardoor ze automatisch een lager rendement hebben.

3. De laatste soort zonnepanelen zijn de zogenaamde dunne film zonnepanelen. Deze ken je van bijvoorbeeld rekenmachines of horloges. Doordat er geen kristallen zijn verwerkt, zijn ze flexibel en hebben ze een laag gewicht, waardoor ze steeds meer gebruikt worden. Het rendement is echter een stuk lager en hoewel ze een stuk goedkoper zijn, weegt de prijs vaak niet op tegen het rendement.

kosten en rendement van zonnepanelen

Het voordeel van zonnepanelen is dat je alleen bij de aanschaf kosten hebt. Zodra de panelen geïnstalleerd zijn, beginnen ze zichzelf direct terug te verdienen. Voor zonnepanelen geldt niet hoe duurder hoe beter. De prijzen van zonnepanelen verschillen namelijk erg per leverancier en per merk. Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Dit is het maximale vermogen van een zonnepaneel onder ideale omstandigheden. Hier moet je bij de aanschaf dus goed op letten, je kunt er hier meer over lezen.

Het rendement van zonnepanelen houdt in hoeveel procent van uw hele investering door één zonnepaneel per jaar wordt opgebracht. Het rendement is uit te rekenen aan de hand van de som: ‘het aantal Wp van de zonnepaneel x 0,85 = aantal kWh’. Om te weten hoeveel panelen je nodig hebt, kun je in onderstaande tabel lezen hoeveel zonnepanelen je ongeveer nodig hebt:

Aantal personen in het huishouden Gem. stroomverbruik per jaar in kWh. Hoeveel Wp nodig om te voorzien? (kWh/0,85) Hoeveel panelen nodig
1 2.010 2.365

100 Wp: 27

200 Wp: 14

300 Wp: 9

2 3.360 3.953

100 Wp: 44

200 Wp: 22

300 Wp: 15

3 4.120 4.847

100 Wp: 54

200 Wp: 27

300 Wp: 18

4 4.580 5.388 100 Wp: 60200 Wp: 30300 Wp: 20
5 5.450 6.412

100 Wp: 72

200 Wp: 36

300 Wp: 24

6 5.790 6.812

100 Wp: 76

200 Wp: 38

300 Wp: 26

* Voor deze tabel zijn alleen de monokristallijn zonnepanelen meegenomen.

zonnepanelen in de duurzame tuin van de Floraide 2012 van Nico Wissing en Lodewijk Hoekstra

zonnepanelen in de duurzame tuin van de Floriade 2012 van Nico Wissing en Lodewijk Hoekstra

Er bestaan eigenlijk geen slechte kwaliteit zonnepanelen meer, de technologie is overal vergevorderd. De keuze hangt voornamelijk af van je behoefte, bijvoorbeeld:
– de kleur van het paneel
– het soort: kies je de monokristallijn of de polykristallijn
– de garantie: zonnepanelen zijn een behoorlijke investering, dus is een goede garantie is belangrijk.
– het vermogen: er zijn zonnepanelen met vermogens tussen de 100 en 300 Wp, welke passen bij jullie huishouden.
– het keurmerk: er zijn verschillende keurmerken

Wil je zonnepanelen kopen, kijk dan eens op de site van zonnepanelen-weetjes voor meer achtergrondinformatie. Ook als je wilt weten of je in aanmerking komt voor subsidie. Verder kun je hier een overzicht ( zonnepanelen kiezen) vinden om uit te printen. Dit kan helpen om alles op een rij te krijgen en beter tot een keuze te komen.

Zonnepanelen onderhouden

Het onderhoud van zonnepanelen is ook nog even belangrijk om te noemen. Een zonnepaneel hoeft niet zo vaak schoongemaakt te worden, maar als je het niet doet kan dit redelijk wat verlies van het rendement opleveren. Handig om het af en toe te reinigen, het hoe en waarmee kun je hier teruglezen…

Een ander handig idee is deze soft-rocker voor je tuin. Kun je lekker in je tuin aan het werk of spelen met je computer of telefoon… handig!

zonnepanelen

soft rocker met zonnepanelen om je telefoon of computer op te laden via

soft rocker met zonnepanelen via

soft rocker met zonnepanelen via

een lijstje om te gebruiken een goede keuzen te maken. Deze kun je hier vinden om uit te printen

een lijstje om te gebruiken een goede keuzen te maken. Deze kun je hier vinden om uit te printen