via blog 101 woonideeën

via blog 101 woonideeën

Nog een paar dagen en dan is het zover… Valentijnsdag. Ik zie op pinterest zoveel leuke eenvoudig te maken kadootjes voorbij komen, dat ik ze gewoon wel door moet vertellen. Als je een klein avondje doorwerkt, moet het lukken om je lief te verrassen…..

Er gaan trouwens verschillende verhalen de ronde over hoe Valentijnsdag is ontstaan. In ieder geval is Valentijnsdag genoemd naar de heilige Valentijn ofwel Valentinus.

Het eerste verhaal gaat over het Juno-feest dat op 15 februari werd gevierd. Dit feest was ter ere van Juno, de Romeinse beschermgodin van de vrouw en het huwelijk, en Pan, de god van de natuur. Voor de Romeinen was dit destijds een belangrijk feest. Volgens het verhaal werden de namen van ongehuwde jonge vrouwen in een grote kom gegooid. Ongehuwde mannen mochten dan om de beurt een naam trekken. Tijdens het feest waren de twee jonge mensen die aan elkaar gekoppeld werden elkaars partner. Toen in Europa het Christendom opkwam, werd dit heidense feest door de kerk verboden. In 496 veranderde paus Gelasius het Lupercalia-feest van 15 februari in St.-Valentijnsdag van 14 februari.

Een ander verhaal gaat over een priester Valentijn die in Rome leefde. Keizer Claudius was onder de indruk van Valentijn en probeerde hem onder doodsbedreigingen over te halen tot het heidense geloof van de Romeinen. Maar Valentijn weigerde dit en probeerde zelfs Claudius over te halen om Christen te worden. Hiervoor werd hij veroordeeld werd tot de dood. Vlak voor zijn executie zou hij een wonder verricht hebben door de blinde dochter van zijn cipier te helen en schreef een briefje met daaronder ‘je Valentijn’.

Er gaat nog een legende over een priester, misschien wel dezelfde man als hierboven… In de tijd van de Romeinen mochten de soldaten niet trouwen van de keizer, omdat hij vond dat ze dan slechter presteerden. Maar er was een priester die in het geheim huwelijken voltrok. Uiteindelijk werd deze priester gevangen gezet en overleed hij op 14 februari 270 V.C.

Verder is er nog een romantische verhaal over een Franse gevangen graaf die liefdesbrieven schreef naar zijn vrouw. Hij noemde zijn brieven ‘Valentines’….

Welk verhaal de aanleiding is voor het hedendaagse Valentijn is de vraag. In ieder geval is het commercieel een handig feest. Daar doe ik niet aan mee, maar ik maak wel graag kadootjes. Wil je ook wat maken, kijk dan naar alle ideetjes. Ik heb nog meer ideeën verzameld, kijk dan hier en hier. Ook kun je kijken op mijn pinterest-bord over hartjes…. daar is ook nog genoeg inspiratie!

kaarsjes valentijns kaart via realsimple

kaarsjes valentijns kaart via realsimple

Valentijn cake via very culinary

Valentijn cake via very culinary

een snorren valentijn kaart om uit te printen via plumeadorable

een snorren valentijn kaart om uit te printen via plumeadorable

een tas stempelen via surprise diy

een tas stempelen via surprise diy