de 6 stoelen van topmerken

de 6 stoelen van topmerken

Hoe kies je een stoel die bij je past… en zegt een stoel iets over je persoonlijkheid…?

Topmerken is een blog dat bijzondere zakenmensen interviewt. Zij hoorden van hen dat het moeilijk is om meubels te vinden die aansluiten bij hun stijl van leidinggeven. Zij hebben met deze vraag een blogwedstrijd bedacht.
Ik ben daarom eens allerlei artikelen ingedoken om bij (door hen gekozen) 6 designstoelen te zeggen welke mensen daarin passen… een leuke uitdaging!

Als snel stuitte ik op de theorie van Belbin. Hij heeft een 7 jarig onderzoek gedaan naar de effectiviteit van managementteams. Tijdens het onderzoek organiseerde zij spelen waarbij de teams werden geobserveerd en alle gedragingen via gedragsobservatiemethoden gecategoriseerd werden. Met deze resultaten kon Belbin na verloop van tijd aan het begin van een managementgame voorspellingen doen over welk team zou gaan winnen. De uitgangspunten van een team zijn:

1) De leden van een team dragen op drie manieren bij om de doelstellingen te halen:
– op basis van hun deskundigheid van een vakgebied
– op basis de hun positie, de taken en verantwoordelijkheden ten opzichte van anderen
– op basis van hun persoonlijkheid of teamrol

2) Een team moet bestaan uit verschillende rollen om prestaties te leveren. De negen teamrollen zijn in principe complementair, ze vullen elkaar aan en versterken elkaar. De teamrol zegt veel over de stijl van samenwerken van een teamlid en komt voort uit zijn persoonlijkheid, waarbij zwakheden worden opgevangen door de sterke punten van anderen.

3) Ieder persoon heeft twee of drie teamrollen die “van nature” goed passen. Volgens Belbin is het belangrijk dat mensen zich bewust zijn van hun natuurlijke rol, deze ontwikkelen en productief maken in de samenwerking met anderen.

En dan nu de 6 stoelen waarbij een eigenaar gezocht moet worden… Naar mijn idee horen ze bij de volgende teamrollen:

La Chaise Chair van Eames is de juiste stoel voor de De Monitor, want die is verstandig, bedachtzaam en kritisch. De echte analyticus van het team. Hij wil altijd weten hoe de vork in de steel zit en zal niet over één nacht ijs gaan. De Monitor kan lang wikken en wegen, maar zijn oordeel is zelden onjuist. Daar heb je een stoel heerlijke stoel voor nodig, waar je veel in kan overdenken!

la chaise chair

la chaise chair

De Utrecht Chair van Rietveld past bij de De Vormer, want deze is gedreven, gepassioneerd en wilskrachtig. Heeft een sterke drang om te presteren, zoekt de uitdaging en weet mensen in beweging te krijgen. Maar de vormer kan ook driftig, ongedurig en geëmotioneerd reageren. De vormer moet dus wel eens oppassen niet te veel over mensen heen te willen daveren en daarom kan hij in deze een stoel af en toe even neerdalen en te kijken hoe de vlag staat….

utrecht chair

utrecht chair

Stoel de Twist is de ideale stoel voor De Voorzitter, want dat is de natuurlijke coördinator van het team. Hij geeft de procedure aan, verheldert de bedoelingen en vat samen wat iedereen wil. Hij hoeft zelf niet bijzonder creatief of intelligent te zijn, maar heeft wel een neus voor het talent van anderen. De Voorzitter zet graag anderen aan het werk en kan van nature goed delegeren, dus is er een comfortabele stoel nodig, die goed kan draaien en waarmee je alles kunt overzien…

de twist

de twist

De Loungechair & Ottoman van Eames past bij De Brononderzoeker, want dit is de vrolijke, extraverte netwerker van het team. Enthousiast, avontuurlijk en ruimdenkend en altijd op zoek naar nieuwe ideeën en interessante contacten. Hij is van nature goed in het leggen en onderhouden van contacten. De stoel past als hij weer eens verveeld en nonchalant (als het nieuwe er af is) moet nadenken….

lounge chair

lounge chair

De Egg Chair van Arne Jacobsen past goed bij de De Specialist, want dit is de stille eenling die zich in een team eigenlijk niet thuis voelt. Hij weet vaak heel veel van heel weinig en kan een deskundige bijdrage leveren op een bijzonder gebied. Hij waagt zich niet snel buiten zijn specifieke vakgebied en blijft graag bij zichzelf wat goed kan in deze Egg chair…

de egg chair

de egg chair

De Rag Chair van Tejo past goed bij De Plant, want dit is de creatieve denker van het team: introvert en origineel. Een vrije geest die de ruimte zoekt om te kunnen fantaseren over de toekomst en die met verrassende oplossingen komt. De stoel past bij zijn verstrooide stijl, hij mist soms de aansluiting met wat de omgeving van hem vraagt, maar met deze stoel blijf je beslist open staan voor je omgeving!

de Rag Chair

de Rag Chair

Met het Kroningsfeest nog vers in het geheugen, vroeg ik mij af hoe het zou zijn als Maxima de Rag Chair zou bestellen. Bij deze stoel krijg je 15 zakken rags en daar kun je je eigen kleding aan toevoegen… Stel je voor dat ze als herinnering aan de Kroningsdag hun gewaden erbij zou stapelen… hoe leuk zou dat wel niet staan…. Mmmmm ….

het Koninklijke gezin met oma op de Kroningsdag

het Koninklijke gezin met oma op de Kroningsdag

Wil je weten welke teamrol jij hebt en welke stoel dus bij jou past…. doe dan deze online test en je weet het!
Dit artikel heb ik geschreven, omdat ik meedoe aan de blogwedstrijd van Topmerken. Jij als lezer hebt invloed op wie deze wedstrijd kan winnen. Vind je dat ik best mag winnen, wil je dan stemmen op de facebook-pagina van de wedstrijd voor bloggers? Ik hoop dat ik kan rekenen op je stem!

De achtergrondinformatie die ik over de theorie van Belbin heb gevonden vond ik hier en hier.