Zo lang als ik weet  zie ik al ribfluweel (ook wel corduroy) om mij heen. Rond 1900 werd deze stof Manchester genoemd en werd het voornamelijk gebruikt voor werkbroeken en werkmanskleding, omdat de stof zo soepel en stevig is. Deze stof wordt geweven met in de lengterichting zachte ribbels met een vleug. Een heerlijke stof om aan te raken en tegenaan te leunen. In de jaren zeventig veranderde de naam in ‘corduroy’ ookwel ribfluweel en zag je het veelvuldig in het interieur verschijnen. Waarschijnlijk omdat het zo stevig, zacht, onverslijtbaar en soepel is, waardoor het goed als bekleding op stoelen en banken gebruikt kan worden.

Ribfluweel in het interieur

Inmiddels is ribfluweel weer helemaal terug in het interieur en heeft het eigenlijk een stevige plek in de top 10 veroverd. Ik moet zeggen…. en terecht! Want: ribfluweel geeft een gevoel van gezelligheid, nostalgie en heeft een vintage look. Hierdoor past het goed in verschillende woonstijlen.
* een ‘brede rib’ oogt stoer en past dan bijvoorbeeld in een industriële en classic woonstijl.
* een smalle ‘babyrib’ oogt subtiel en voelt goed in een romantische of natuurlijke woonstijl.
* de ‘gewone rib’ oogt lekker in een basic of landelijke woonstijl.

ribstof

ribstof in verschillende kleuren

Het heerlijke van ribstoffen is, dat ze er in vele maten, diktes, breedte en kleuren verkrijgbaar zijn. Ze worden verwerkt in gordijnen, bankstellen, stoelen, fauteuils, poefen, kussens en ga zo maar door. Ik ben blij dat deze stof een blijvertje is. Het ziet er lekker degelijk en stoer uit, echt ‘back to basic’ en daar hou ik van!

ribfluweel

een hoekbank via lowik meubelen

ribfluweel

ribfluweel in eetkamer stoelen via vt wonen

ribfluweel

een bank in ribfluweel in via dolce vita blog