lichtplan maken voor je interieur

verlichten

zithoek verlichten

Je zit vast, net als ik, graag in je zithoek. Het is wel zo prettig als je de juiste verlichting in je woonkamer hebt, want dat kun je er echt de dingen doen die je graag doet. Hoe krijg je dat voor elkaar, ofwel hoe maak je zelf een verlichtingsplan?

Allereerst is het handig om te weten dat er 3 soorten verlichting zijn:

Sfeerverlichting
Dit is het licht dat de sfeer brengt in het interieur. Als je dit ’s avonds aandoet, is het gelijk gezellig, ze lichten donkere hoeken op en zijn vaak mooi om naar te kijken. Vaak is hier indirect licht bij. Licht dat naar boven schijnt en waardoor de hele ruimte iets oplicht. Dat voelt prettig aan.

Basisverlichting
Dit is het algemene licht in een vertrek, vaak zijn dit de lampen aan het plafond en de spotjes. Dit licht zet je meestal aan als je een donkere ruimte inloopt.

Functionele verlichting
Dit is de lichtbron die je nodig hebt om iets goed te kunnen zien of lezen. Het is bijvoorbeeld de leesverlichting in de zithoek, de lamp boven je eettafel of boven je keukenblok. Dit noem je ook wel direct licht, omdat het op de plek schijnt waar je het nodig hebt.

wandlamp Spring

zithoek verlichten met de wandlamp Spring

Hoe maak je nu een goed verlichtingsplan:

1. Teken een plattegrond

Maak een plattegrond van de woonkamer op schaal. Teken ook de ramen en deuren, zodat je weet waar het daglicht vandaan komt. Teken vervolgens alle meubels op de juiste plaats. Denk ook aan wanddecoraties, een kunstwerk of de open haard. Teken vervolgens op de plattegrond de elektrische aansluitpunten in het plafond en stopcontacten zitten. In dit document van 101 woonideeën kun je de juiste symbolen hiervoor vinden.

2. Maak een vlekkenplan

Leg een overtrek papier over je plattegrond en een pak een gele stift. Teken eerst de de buitenste lijnen van de ruimte over. Teken gele vlekken en stippen op de plekken waar je denkt dat je verlichting nodig hebt. Maak de vlekken zo breed als je  graag wilt dat het licht moet schijnen. Let op: wees niet zuinig met je vlekken, vaak heb je meer licht nodig dan je denkt. Kijk nog even naar de hoeken van de ruimte en de plekken op de wand die je graag wilt uitlichten.

3. Zoek de juiste verlichting

Nu je weet waar en hoeveel licht je nodig hebt, is het goed om te bepalen welke lamp bij de lichtvlek hoort. Wil je  basis-, functioneel- of sfeerlicht gebruiken… Kijk vervolgens waar de aansluitpunten zitten. Matcht dit?

4. Teken het de lampen op de juiste plek

Leg weer een overtrekblaadje over je plattegrond en teken de juiste lampen op de juiste plek. Teken de lampen van bovenaf en in de vorm zoals ze zijn. Als dit klaar is, leg je dit lichtplan op je plattegrond en leg je daaroverheen nog eenmaal je vlekkenplan. Klopt het? Heb je genoeg verlichting ingetekend?

5. Shoppen

Nu je een goed plan gemaakt hebt, weet ik zeker dat je lampen te kort komt. Je mag dus op zoek gaan naar mooie nieuwe exemplaren. Bij Steinhauer is er een breed assortiment en kun je vast een lamp naar je gading vinden… Mij is het in ieder geval laatst gelukt, toen ik mijn zithoek opnieuw ging inrichten. Ik heb de leuke wandlamp ‘Spring’ gevonden. Een oud model in een nieuw jasje.. leuk! De lamp is ook dimbaar. Dat is fijn, want zo heb je gericht licht als je wilt lezen en gedimd licht als je meer sfeer zoekt. Als ik dan een tijdschrift of een boek ga lezen op de bank, kan ik heerlijk in een hoekje wegkruipen.
Heb jij genoeg lampen in je woonkamer?

wandlamp

wandlamp Spring van Steinhauer

wandlamp

wandlamp voor gericht licht

Show Comments

2 Comments

  1. Deurposters 16 oktober 2014

Leave a Reply