love is a fire... via truebluemeandyou

love is a fire… via truebluemeandyou

In de winter wordt het koud (als het goed is…) en dan verlangen we naar aangename warmte. Warmte van de CV, van de vloerverwarming, maar uiteraard houden we ook van vuurtjes.

een vuurtje stoken

Veel mensen houden van vuurtjes in huis. Als je bij een specialist gaat kijken, zijn er verschillende mogelijkheden. Er zijn openhaarden en kachels voor elektra, gas of hout te vinden. Er zijn voor alle varianten voor- en nadelen te bedenken, dat lijkt me helder. Voor houtverbrandig dan zie je vooral haarden of kachels.
Kun je moeilijk een keuze maken dan heb je waarschijnlijk wat aan deze punten:
– een open haard brengt gezelligheid en een kachel brengt gezelligheid en warmte…
– bij een open haard komt 10-20% warmte je ruimte in, bij een kachel is dit 80%…
– een open haard heeft 5x zoveel hout nodig dan een kachel, want een kachel kun je reguleren…
– een kachel produceert door de hogere verwarming minder rook en is daardoor gunstiger voor het milieu…
– een open haard geeft alleen stralingswarmte, een kachel geeft ook confectiewarmte waardoor de gehele ruimte wordt verwarmd…
– de vuurbeleving is in de open haard meer dan die van een kachel…
Kortom dat is 1-5 voor de open haard, een kachel veel meer voordelen dan een open haard. In het artikel over praktisch duurzaam vind je nog veel meer handige tips over de aanschaf en het stoken.

Als je eenmaal een kachel hebt aangeschaft is het ook belangrijk om na te denken over welk hout je gaat verstoken. Zo heeft zacht hout als elzenhout het voordeel dat het snel ontvlamt daardoor mooie vlammen heeft. Hard hout zoals eikenhout brandt zeer langzaam en heeft daardoor een hoog rendement. Wil je openhaardhout kopen, dan zie ik dat je mooie volgepakte pallets kunt kopen… heel wat uurtjes vuurpret dus!

vuurtje stoken

pallet volgepakt met eikenhout

Zelf heb ik 3 kachels in mijn hoofd die ik ergerg mooi vindt. Eentje daarvan is de stone stove van weltevree. Prachtig! Maar of die zou winnen van een kachel met een stoof of oven… Mmm, laat mij nog maar even dromen.

vuurtje stoken

de stonestove van weltevree via sfgirlbybay

Tot die tijd speel ik dit filmpje af op de tv en de laptop, lekker geluidje! Wat heb jij thuis?

Bewaren