carpet Slalinas de Maras

karpet Salinas de Maras

Afgelopen maandag was ik voor een werkbezoek bij Carpet Sign in Asten. Carpet Sign is al meer dan 30 jaar een specialist in het creëren en produceren van hoogwaardige getufte hoog en laagpolige karpetten.  Naar aanleiding van een twitter-discussie is er een groep stylsten uitgenodigd, lang leve twitter! Het was een heel inspirerend bezoek: zoveel kleur, zoveel mooie grondstoffen, zoveel mooie ontwerpen en een kijkje achter de schermen…

Na een welkomstwoord hebben we kennis gemaakt met de collectie van Carpet Sign. De collectie is zeer divers en wordt gemaakt van mooie materialen waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Ik ben onder de indruk van de hele collectie, maar mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de collectie Caméléon, Métropolis en Salinas de Maras. Ik hou van kleur en in deze collecties verlopen de kleuren heel mooi of kun je spelen met kleurvlakken.
Er is onlangs een nieuwe collectie ‘Nautic’ gelanceerd. Een karpet gemaakt van zeil-touw wat je zowel binnen als voor buiten kunt gebruiken. Het zal binnenkort op de site komen, ik vind het een verrassend product!

Na onze kennismaking met de collectie kregen we een rondleiding in de fabriek. Alle processen in de productie konden we goed bekijken. Eerst het draaien van de draden om het basistouw voor het kleed te maken. Daarna zagen we hoe het kleed door een robot werd getuft. In de volgende fase werd de rug van het karpet handmatig gerold, een grote klus! In de afwerkhal werd het kleed geschoren, de randen keurig afgewerkt en werd het carpet netjes ingepakt. Een blik in het magazijn was ook fantastisch… enorm veel spoelen met de mooiste kleuren wol en zijde!

’s Middags mochten we voor een klant, aan de hand van ons moodboard, een toefje samenstellen voor een kleed. Het atelier stond vol met spoelen met de prachtigste kleuren. Een waar feestje om te zien hoe het basisgaren werd samengesteld. Je moet veel ervaring hebben om de juiste menging te maken. Zij weten precies hoe je een kleur kunt versterken of afzwakken en gebruiken dan kleurtjes waar je niet zomaar zelf opkomt.
Dus: een dag waarin ik veel heb geleerd over hoe een karpet gemaakt wordt en hoe het werkt met het samenstellen van de kleuren. Ook heb ik gezien dat het zeer goede karpetten zijn waar met veel vakmanschap aan gewerkt wordt!

Dank je wel Astrid Schraven van de Loft voor het regelen en Carpet Sign voor het warme welkom en de waardevolle informatie!

het tuften van het vloerkleed

het tuften van het vloerkleed, de robot tuft het karpet aan de achterzijde

het afwerken van de rug van het carpet

het afwerken van de rug van het carpet wordt met handmatig gerold

kleurmonsters van de serie Cameléon

kleurmonsters van de serie Cameléon

de rollen gedraaide wol voor de carpetten

de rollen gedraaide wol voor de karpetten liggen klaar in dozen

de rollen voor het versturen van de carpetten

de rollen voor het versturen van de karpetten

een van de vele wanden met kleuren in het atelier

een van de vele wanden met kleuren in het atelier voor het samenstellen van de juiste kleur

Hieronder mijn moodboard voor een project. Bij de eerste foto zie je het sfeerbeeld, de basis van het advies. Daarna zie je alle kleuren die de basis vormen van de kleurvoorstel van het karpet. Daaronder zie je dan het toefje als voorbeeld voor het karpet…. Sfeervol!

het moodboard

het moodboard

de basiskleuren van het carpet

de basiskleuren van het karpet

het toefje van het carpet

het toefje van het karpet