de narcis

de narcis is de woonplant van februari via mooiwatplantendoen

In mijn tuin staat de narcis al te bloeien… naast het sneeuwklokje staat die lekker geel heen en weer te wuiven. Mooi! Nu lees ik dat de narcis de woonplant van februari is, een goede reden om daar even aandacht aan te besteden!

De narcis is een prachtige voorjaarsbode die, als je haar goed verzorgd, lang plezier kan geven. De plant staat binnenshuis het best op een koele plek, om hem zo lang mogelijk te laten bloeien. In de tuin stelt ze weinig eisen en kan zowel in de schaduw als in de zon groeien. Er zijn veel soorten narcissen, zo zijn er met een kleine of grote trompetten, zijn er mooie dubbelbloemige en ga zo maar door.

Hoe de narcis  aan haar naam kwam…

De naam van de narcis, officieel Narcissus, is afgeleid van Narkissos. Hij was een beeldschone jongen uit de Griekse mythologie. Hij had geen belangstelling voor de nimf Echo en in plaats van te flirten, ging hij liever jagen. Echo vroeg aan Nemesis de God van de wraak, om  Narkissos te straffen voor deze afwijzing. Toen Narkissos wilde gaan drinken uit een heldere beek, zag hij zijn eigen prachtige spiegelbeeld. Hij was daar zo van onder de indruk, dat hij dagenlang stapelverliefd in het water naar zichzelf bleef staan kijken. Uiteindelijk viel hij van uitputting in het water en verdronk. Op diezelfde plek groeide een bloem met dezelfde schoonheid, die een beetje naar beneden lijkt te kijken. Narcisme (al te grote eigenliefde) is ervan afgeleid.

verzorging van de narcis…

De narcis in een boeket is snel uitgebloeid, maar de narcis als plant gaat een hele tijd mee. Geef de narcis regelmatig water en laat de potkluit niet uitdrogen. Extra voeding is niet nodig, omdat de meeste voeding al in de bol aanwezig is, de plant komt dus niets te kort.

de narcis

de narcis als woonplant van de maand februari via mooiwatplantendoen

de narcis

narcissen in een vaas via vibekedesign

de narcis

mooie witte narcissen via tumblr