38

5 tips voor een goede tuinverlichting

Niets is heerlijker dan lekker lang in je tuin zitten. Zeker op een zomerse avond als je vanwege de temperatuur niet snel naar binnen hoeft. Als het donker is, is het fijn als er prettig licht is in je tuin. Om je te helpen bij het maken van een lichtplan voor een goede tuinverlichting, een vijftal tips op een rij:

tip 1: zorg voor contrast tussen licht en donker

Het is vooral mooi als er een evenwicht is tussen donkere en lichte plekken in je tuin. Het is prettig als er niet te veel is en niet te weinig. Daarom is het goed om een paar plekken in je tuin goed te verlichten (bijvoorbeeld een mooie boom of struik) en een aantal plekken donker te laten.

tip 2: zorg voor direct en indirect licht

Direct licht is een lichtbron die je nodig hebt om iets goed te kunnen zien of te lezen. Indirect licht is bijvoorbeeld licht dat naar boven schijnt. Het geeft een breder schijnsel waardoor het een breder gebied verlicht. Deze verlichting is de basis van de ruimte die je wilt verlichten.

tip 3: zorg voor sfeerverlichting

Voor een goede sfeer is warme verlichting nodig, daar houden we van. Denk bijvoorbeeld aan een lichtsnoer die je kunt spannen of een groepje kaarsen die je neerzet of ophangt aan de wand.

tip 4: maak een lichtplan

Om goed te verlichten is het handig om een lichtplan te maken. Teken een plattegrond van je tuin en bedenk waar je licht in je tuin wilt. Verdeel dan de tuin in zones, bijvoorbeeld in een zone met functionele verlichting, een zone met indirecte verlichting en een zone met sfeerverlichting. Sluit elke zone aan op aparte circuit die je apart kunt bedienen met een schakelaar. Wil je op een avond bijvoorbeeld alleen sfeerverlichting… dan kun je deze eenvoudig aanzetten.
Teken de lampen op je plattegrond en teken de vlek licht met een geel potlood die de lamp zal afgeven. Zo kun je inschatten of er niet te veel of te weinig licht zal zijn. Nog een paar handige tips bij het maken van je plan:
– plaats lampen op zo’n manier dat ze je niet verblinden.
– zorg dat de buren geen overlast hebben van jouw tuinverlichting
– teken de kabels op je plattegrond, dan kun je zien hoe je moet graven en problemen kunt voorkomen.
– je krijgt een ruimtelijk effect als je achterin je tuin ook een klein deel van de tuin verlicht…
– Er zijn veel mooie grondspots te vinden die goed kunnen helpen bij het maken van je lichtplan.

tip 5: bespaar op je energie

Gebruik zoveel mogelijk LED verlichting in de lampen. Tegenwoordig zijn deze ook in mooi warm licht verkrijgbaar. Laat zuinige (LED) buitenlampen niet onnodig branden, plaats er bijvoorbeeld een bewegingsmelders op om de tuinlamp aan- en uit te schakelen. Ook kun je er een tijdklok op zetten, zo voorkom je dat ze toch onnodig veel branden.

Succes!

goede tuinverlichting

ik verlicht mijn tuin graag met kaarsen die ik een pot met zand steek…

Bewaren

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply