klein interieur

klein wonen via alvhemmakleri

Om fijn te wonen heb je niet veel ruimte nodig. Een klein interieur, ofwel compact wonen, kan ook lekker comfortabel zijn. Ik kan al  3 argumenten vinden waarom het prettig kan zijn:
– Je hebt alles snel en makkelijk bij de hand
– je hebt minder schoon te houden
– je hoeft niet zoveel aan te schaffen om de ruimte te vullen…

Omdat klein wonen een leuke uitdaging is om in te richten heb ik 10 handige tips voor jou:

1. Maak de basis eenvoudig en sfeervol.

Zorg dat de kleuren licht zijn zodat er veel licht in kan vallen. Een ruimte lijkt dan al snel groter en ruimer. Zelf vind ik ook dat je kleur moet gebruiken, want kleur brengt gewoon sfeer. Maar in een kleine ruimte moet je daar nog net iets beter over nadenken.

klein interieur

klein wonen via alvhemmakleri

2. Zet de meubels iets van de muur

Tja, is dan de eerste reactie, dan verspeel je ruimte! Maar toch oogt een ruimte dan groter en bovendien kun je deze ruimte weer handig benutten om dingen op te zetten. Zo heb je geen extra tafeltje nodig en dat scheelt weer ruimte!

klein interieur

de bank van de muur via matrjoschki

3. Maak gebruik van slimme oplossingen

Maak gebruik van verborgen opbergruimtes en bedenk andere slimme oplossingen. Dit is erg inspirerend om te doen. Er zijn al veel slimme oplossingen gevonden. Zo vind ik de poef die je ombouwt tot bed een superslim plan van bo-concept.

klein interieur

van een poef tot een comfortabel (logeer)bed.. slim plan van bo concept

4. Hang dingen vlakbij het plafond

De ogen worden op deze manier naar het plafond getrokken en oogt een ruimte groter. Bovendien is dit een plek waar je vaak ruimte over is en het niet in de weg staat…

klein interieur

een boekenplank langs het plafond via houseandgarden

5. Kies slim meubilair

Gebruik meubilair voor 2 of meer doeleinden. Zo zijn er veel mogelijkheden om een bank om te bouwen tot bed en waarin ook nog eens handige opbergers verwerkt zijn, zoals de Stockholm zitbank van BoConcept. Het is ook handig om meubels op pootjes te hebben, dit geeft een ruimtelijker effect.

klein interieur

Madison zitbank van BoConcept

6. Kies voor (plexi)glas

Meubelen waar je doorheen kunt kijken scheppen ruimte en lijken geen sta in de weg.

klein interieur

adria salontafel via BoConcept

7. Hou het opgeruimd

Als je huis is opgeruimd en alles goed op zijn plek ligt, dan lijkt het ruimer… Dus zorg dat het netjes blijft en krijg je het wat moeilijk voor elkaar, dan kun je het boek van goeroe Kondo kopen of een artikel van de groene meisjes lezen…

klein interieur

opruimen en schoonhouden via wonen&co

8. Gebruik spiegels

Spiegels reflecteren en laten een ruimte groter lijken, dus het is goed om een lekkere grote op te hangen als je het niet erg vindt om naar jezelf te kijken…

klein interieur

een spiegel helpt vergroten via inrichting-huis

9. Een eyecatcher

Zorg voor een eyecatcher, dus een verrassing in huis waar de ogen direct op gericht zijn. Bijvoorbeeld de mooie como boekenkast waar je je spullen goed kunt uitstallen..

klein interieur

een wand met de como boekenkast via BoConcept

10 Verlicht evenwichtig

Zorg dat de ruimte evenwichtig verlicht wordt. Gebruik vooral uplighters die het plafond verlichten en gebruik gericht licht op de plekken waar je dit nodig hebt.

klein interieur

verlichting in een kleine ruimte via interiorjunkie